sobota, 1. oktober 2011

GIRL POWER: SVETLANA MAKAROVIČ

Čeprav se z mnogimi njenimi komunistično - socialističnimi idejami ne strinjam, je zame prava ženska z "jajci".  Ljubiteljica mačk in strastna verižna kadilka je stara že 72 let, vendar jih niti slučajno kaže. Ne strinja se z splošno gonjo proti kadilcem, zato je izdala esej Prekleti kadilci, v katerem je zapisala:
"Kadilci so brezobzirna drhal. Treba je samo pogledati gruče bolnikov v zanikrnih bolniških haljah in oguljenih natikačih, ki se kar naprej zbirajo pred vhodom v Klinični center in vlečejo svoje smrdljive cigarete v ledenem zimskem vetru. Nalašč se potrudijo in zapuščajo svoje bolniške postelje, nalašč krevljajo iz najvišjih nadstropij izzivat mimoidoče nekadilce in jih okuževat s slabim zgledom. Res je, da zmeraj kašljajo, in prav je tako, ampak umirajo pa še zdaleč ne tako hitro, kot bi bilo pričakovati in želeti."


Vse greneracije se jo bodo spominjale po otroških knjigah: Sapramiška, Pekarna Mišaš, Sovica Oka, ... Sicer pa je tudi pesnica, šansonjerka, igralka in ilustratorka. Wikipedija pravi, da je izdala več kot 300 različnih del. Produktivno, ni kaj. Prešernovo nagrado za življenjsko delo je zavrnila iz protesta, ker je bil med nagrajenimi tudi pater, ki po nekem pravilniku ni bil upravičen do nagrade.


Ženska je zelo posebna, tako tudi njen življenjski slog. Živi v Bohinjski Bistrici v družbi mnogih mačk. V javnosti se pojavlja redko in še to takrat, ko se dogajajo krivice in ko zmerja neumne "Slovencelnje" kakor je poimenovala prebivalce podalpskega raja. Ko so na Gorenjskem ulovili mučitelje mačk je izjavila : " Šus med oči ".Pred nekaj leti je civilna inciativa, ki so jo sestavljali pretežno upokojenci, protestirala proti odprtju varne hiše za matere in otroke v njihovem kraju. Svetlana jih je označila za "staruhe smrduhe".
"Mikrocefalusi vedno potrebujejo nekoga, da ga popljuvajo, pa naj bodo to Židje, pedri ali kadilci, kdor koli, samo da se počutijo bolj varne, čiste in poštene." je zabrusila tistim, ki so nasprotovali zmagi Sester na izboru za Evrovizijo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar