nedelja, 11. september 2011

GIRL POWER : ORIANA FALLACI (1929-2006 )

"Vedno sem ljubila življenje. Kdor ljubi življenje, se nikoli ne zna prilagajati, podrejati, potrpeti"

Odločna, močna ženska in moja najljubša pisateljica. Rodila se je v Firencah, večino življenja pa je preživela v ZDA. Poleg odmevnih del povezanih s kritiko islama je objavila več intervujev s pomembnimi zgodovinskimi osebnostmi : ajatola Homeini, Gadafi, Indira Gandhi, Arafat, Kissinger. Nekoč je izjavila, da ima pravico vprašati vse. In zato je ameriški predsednik Nixon intervju z njo označil kot katastrofalen.

Po napadu 11.septembra je napisala tri odmevne knjige (Bes in ponos, Moč razuma, Apokalipsa ), ki kritizirajo islam, islamske ekstremiste in predvsem zahodnjaško popustljivost islamu. Z vsem tem se je zelo zamerila liberalcem, v Švici se jo celo obtožili rasizma. V resnici pa je na zelo oster, vendar argumentiran način povedala resnico, ki jo mnogi težko prenesejo.




"Evropa ni več Evropa, ampak 'Evrabija', islamska kolonija, v kateri se islamska invazija ne dogaja le v fizičnem, ampak tudi v miselnem in kulturnem smislu."


Celo življenje se je imela za ateistko, vendar je vsa svoja dela zapustila Papežu Benediktu XVI., ki ga je zelo cenila. Nanjo je naredil vtis s tem, ko je pozval vse Evropejce naj cenijo svoje krščanske korenine.










1 komentar:

  1. Me je kar sram povedat, ampak prvič slišim za to žensko, si pa napisala zelo dobro objavo, ki je v meni vzbudil zanimanja za njena dela.
    Prva misel zmaga :) Če bi olepšali kar sva se zgovarjali v petek, kaj dodali in marsikaj spustili, bi lahko rekli, da živiva po tem načelu: Ljubiva življenje!

    OdgovoriIzbriši